stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kontroverzni gluten

27. 4. 2016; 12.30
Avtor: Ajda Janovsky/Bodi zdrava
gluten
Strokovnjaki opozarjajo, da si lahko z nepotrebnim izogibanjem hrani, ki vsebuje gluten, nakopljemo resne zdravstvene težave.

Izogibanje glutenu je trend, ki pa Slovenije še ni zajel v tako velikem valu kot denimo Združene države Amerike. Na drugi strani Atlantskega oceana je namreč odrekanje hrani, ki vsebuje gluten, postalo prava modna muha, še zlasti odkar so takšen način prehranjevanja za svojega vzele zvezdnice, kot so Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham in Miley Cyrus. Dejstvo je, da odrekanje kruhu, testeninam in drugim živilom, ki vsebujejo gluten, pripomore k večji vitkosti, a zdravniki opozarjajo, da je cena za takšno hujšanje lahko izjemno visoka.

Kaj očitajo glutenu?

Nasprotniki prehranjevanja z glutenom navajajo odkritje, ki naj bi ga ameriška vlada odkrila in nato uspešno prikrila že leta 1920: živali, ki so jih hranili z belo moko, naj bi razvile resne nevrološke težave in umrle. FDA naj bi nato predlagala dodajanje železa in vitaminov, posledica česar naj bi bilo, da uživanje bele moke povzroča bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in rak. Glutenu se očita, da povzroča glavobole, utrujenost, ADHD (motnja pozornosti), depresijo, tesnobo in še nekaj drugih resnih zdravstvenih težav. Prav gluten naj bi bil krivec za to, da določenega izdelka pojemo (pre)več: v prebavnem traktu namreč sproži povečanje hormona, odgovornega za občutek lakote – to naj bi bil tudi glavni razlog, da proizvajalci gluten dodajajo marsikateri hrani, ki jo najdete na trgovskih policah. Hkrati gluten ovira hormon, ki sproži signal za razgrajanje maščob. Pri uživanju glutena naj bi najbolj trpela ščitnica. Nekateri strokovnjaki navajajo, da obstaja neposredna povezava med avtoimunskimi boleznimi ščitnice in glutensko netolerantnost in da je gluten težko prebavljiv in precej alergen, povezan pa naj bi bil celo z nastankom avtizma in manične depresije.

Bolniki s celiakijo

Celiakija oziroma netolerantnost na gluten je bolezen, pri kateri je izločanje glutena iz prehrane nujno. Če imate celiakijo, bo vaše telo gluten dojelo kot strup in ga napadlo. Uživanje glutena lahko pri tej skupini ljudi poruši normalno delovanje tankega črevesja in prepreči, da bi telo vsrkalo nujne hranljive snovi. Celiakija lahko izzove nekatere resne bolezni, kot soosteoporoza, nevrološke težave in nekatere vrste raka. Čeprav je odrekanje glutenu po eni strani dobro, saj vas prisili, da na jedilnik uvrstite več svežega sadja in zelenjave, po drugi strani prehranjevanje brez žit pomeni, da v telo ne boste dobili pomembnih hranilnih snovi, kot so vlaknine, cink, železo in vitamin B. Poleg tega izdelki za bolnike s celiakijo pogosto vsebujejo več sladkorja kot običajni izdelki iz žit.

Brezglutensko hujšanje? Ne, hvala!

Ameriška dietetičarka Katherine Tallmadge, avtorica knjige Hujšajte preprosto (Diet Simple), opozarja, da pri večini ljudi dieta brez glutena ne bo delovala. Še več, takšno prehranjevanje, meni Tallmadgeeva, lahko povzroči resne zdravstvene težave. Brezglutenski izdelki so namreč siromašni s hranilnimi snovmi, poleg tega pa ne vsebujejo vlaknin, ki so sicer zdrave in koristijo prebavi. Večina tistih, ki se odločijo za brezglutensko dieto, ne pazi dovolj na uživanje zadostne količine vlaknin, železa, niacina, tiamina, kalcija, fosforja, vitamina B 12 in cinka, kar škoduje zdravju. "Mogoče je jesti zdravo brez glutena, a morate biti zelo poučeni in večina ljudi ni," meni strokovnjakinja. Ljudje, ki se odločijo za prehranjevanje brez glutena, se lahko počutijo bolje, ker so izločili sladice in nezdravo hrano, a zmotno pripisujejo zasluge brezglutenskemu prehranjevanju, opozarja strokovnjakinja. Podobno meni nutricionistka Heather Mangieri, ki dodaja, da brezglutensko prehranjevanje ne pripomore nujno k znižanju telesne teže.

Mnenje Karle Klander, strokovnjakinje za zdravo prehrano 

Klanderjeva meni, da je uživanje glutena zagotovo zelo škodljivo za tiste, ki imajo celiakijo. Vendar pa skrb zbujajoče narašča število tistih, ki so na gluten razvili preobčutljivost, nimajo pa celiakije. To potrjujejo tudi moje izkušnje s testiranjem strank na intoleranco na hrano.

Neredko gluten pripomore k čezmernemu nastajanju sluzi v telesu, pomanjkanju energije, napihnjenosti in drugim prebavnim motnjam. Vse pogosteje pa ga povezujejo tudi z ničkoliko drugimi boleznimi in težavami: ADHD, glavoboli, depresija, oslabljen imunski sistem, lupus, osteoporoza, kandida, avtizem, sladkorna bolezen tipa 1, debelost, odvisnost od določenih živil (kruh, pecivo ipd.) itd. In tu govorimo o ljudeh, ki nimajo celiakije!

Naj omenimo še to, da gluten nima nobene pomembne funkcije v našem telesu. Lahko živimo brez njega in se mu tako lahko popolnoma odpovemo. Glede na to, da obstaja ničkoliko vrst žit, ki glutena ne vsebujejo, to ne bi smel biti noben problem. Neredko imajo ljudje ob tem koraku zelo pozitivne izkušnje. Imajo več energije, manj so napihnjeni, nimajo neustavljivega hrepenenja po določeni hrani, lažje nadzirajo svojo težo ipd.

Če se odločimo za prehranjevanje brez glutena, pa moramo biti zelo previdni pri morebitnih nakupih industrijsko predelanih brezglutenskih izdelkov. Ti neredko vsebujejo več sladkorja, soli in nezdravih maščob, zato moramo pred nakupom vedno preveriti sestavine.




prejšnji članek
Povsem drugačen obraz z operacijo nosu
Moda&Lepota
Povsem drugačen obraz z operacijo nosu
naslednji članek
Zdrava sladica, ki jo lahko uživate brez slabe vesti!
Zdravje
Zdrava sladica, ki jo lahko uživate brez slabe vesti!