sabine nessa Svet24.si

"Čudovito mlado žensko" je v parku pričakala ...

foto Monika Vranič 2 Svet24.si

FOTO: 25-letna Monika odšla peš od doma in ...

hitri test, keele, študenti Svet24.si

V študentsko leto s pogojem PCT

karl erjavec pl 5 Reporter.si

Erjavec za uničenje Desusa krivi poslance, ...

matej tonin oklepnik tank tw mors Necenzurirano

Od ZDA za 30 milijonov kupili oklepnike, ki so ...

Jure Godler 5 Odkrito.si

Ko piše Godler - berejo zvezde!

sveca Ekipa24.si

Tragično: v grozljivi prometni nesreči je ...

Popokane kapilare same od sebe nikoli ne bodo izginile
| T.D.

Popokane kapilare same od sebe nikoli ne bodo izginile

SESTAVA KOŽE, Dreamstime

Kapilare so najtanjše žilice v telesu. Potekajo v sloju kože pod povrhnjico, zgrajene pa so iz enega samega sloja. Skoznje prehajajo hranilne snovi do tkiv, ki te snovi nujno potrebujejo za delovanje.

Stene kapilar so zelo tanke prav zato, da je prenos snovi v obe smeri čim lažji, a so zaradi te lastnosti najbolj krhke in nagnjene k temu, da počijo. Na površini kože to opazimo kot tanko rdečo črtico. Več ko je počenih kapilar, bolj rdeča in mrežasta je videti koža. S kozmetičnim opisom takemu stanju pravimo kuperoza. Pojavi se predvsem na nosu, bradi ali licih, na stegnih in gležnjih, lahko pa kjerkoli po telesu. Nastaja pri obeh spolih med normalnim procesom staranja kože. Čeprav rdeče, razširjene žilice niso zdravstvena težava, so lahko zelo moteče, zato ni čudno, da je kozmetična industrija ustvarila veliko pomagal, ki vidnost kapilar čim bolj ublažijo. Popokane kapilare namreč same od sebe nikoli več ne izginejo.

Zakaj popokajo

Kapilare prepredajo usnjico po telesu in pokajo povsod. Vsaka manjša krvavitev iz nosu pomeni počeno kapilaro. Ali pa rdeče oči po neprespani noči. Žilice so najbolj opazne tam, kjer je koža najtanjša, na primer na obrazu. Razširjene ali počene kapilare presevajo skozi kožno povrhnjico in ji dajejo rdečkast, lahko tudi modrikast videz. Veliko ljudi ima težave s pokanjem kapilar na nogah, zlasti v predelu stegen ali gležnjev. Kapilare hitreje pokajo v mrazu, ker velika nihanja v temperaturi povzročijo širjenje in krčenje žil. Pogosteje se ta težava pojavlja pri ljudeh, ki so veliko na nogah, dejavniki so tudi jemanje kontracepcijskih tabletk, nosečnost, dednost in nekatera zdravila, predvsem kortikosteroidi, nekatera zdravila za zniževanje krvnega tlaka in nadomestna hormonska terapija. Previdni moramo biti pri izbiri kozmetičnih sredstev, saj tista najagresivnejša (predvsem taka, ki vsebujejo veliko alkohola) prav tako povzročajo popokane kapilare. Enako velja za pregrobe mehanske ali kemične pilinge. Na to, koliko vidnih kapilar si bomo »pridelali«, močno vpliva življenjski slog: količina alkohola, ki ga popijemo, kajenje, stres, preobremenjenost in močno izpostavljanje sončnim žarkom, tako naravnim kot umetnim.

Prva pomoč

Izdelki za nego kuperozne kože, ki jih praviloma prodajajo v lekarnah, vsebujejo rastlinske izvlečke. Nepozebnik oži žilice, bodeča lobodika, navadni plešec in rastlinski polifenoli so dodani zaradi močnega antioksidativnega delovanja, divji kostanj krepi žilne stene. Ti izdelki izboljšajo čvrstost kapilar, preprečujejo vnetje počenih žilic in s tem zmanjšajo njihovo opaznost. Pogosto vsebujejo zelene pigmente, ki prikrijejo rdečino in tako zmanjšajo vidnost kapilar tudi kozmetično.

Laser

Če so težave s popokanimi kapilarami že zelo velike in jih z negovalnimi sredstvi ne morete več ukrotiti, je pravi naslov dermatolog, ki vam bo povedal, kako naprej. Verjetno vam bo svetoval odstranjevanje z laserjem, ki je pri lepotnih posegih čedalje bolj priljubljen. Laser žilice požge, vendar postopek ne peče, je le nekoliko neprijeten. Uničena žilica v nekaj tednih izgine, saj jo telo resorbira. Uspešnost laserskega zdravljenja je odvisna od števila, širine in globine razširjenih žilic. Večina pacientov potrebuje od dva do tri posege, med njimi pa mora biti od šest do osem tednov premora. Če se za postopek odločite, ga načrtujte jeseni ali zgodaj spomladi, saj koža ne sme biti porjavela in po obdelavi z laserjem je nekaj časa ne smete izpostavljati soncu.