kokosi (2) Svet24.si

Bodo morale biti kokoši res prijavljene in ...

kolo, kolesar, tovornjak, splošna, simbolična Svet24.si

Mladoletna kolesarka umrla po trku s tovornjakom

Petra Grah Lazar Necenzurirano

Šefica NPU ima novo službo z bajno plačo, ...

David Urankar, Liza Praprotnik, Andreja Gregorič, Panorama Reporter.si

Panorama, škandalozna polomija TV Slovenija: ...

legat Ekipa24.si

Grozno: Nemška legenda bo ostala brez jajca, ...

shakira Odkrito.si

Shakira - to se ji dogaja sedaj ...

dragic Ekipa24.si

Dragić nasmejal vse! Imamo poseben plan za prihod...

Ste vedeli, da te vitaminske bombe sprožijo zgago?
| M.Z.

Ste vedeli, da te vitaminske bombe sprožijo zgago?

Zima je čas, ko v našo prehrano vključimo več pomaranč, limon, mandarin in grenivk. Ob tem dobro poskrbimo za dozo vitaminov, a zaradi kisline, ki jo vsebujejo agrumi, pa se nam lahko zgodi, da nam povzročijo težave z želodčno kislino.

Zgaga spada med najpogostejše težave našega časa

Verjetno je že vsak od nas doživel neprijetno bolečino in pekoč občutek, ki se začne za prsnico in dviga iz želodca proti požiralniku. Težave z zgago in refluksom naj bi najmanj enkrat na mesec pestile kar enega od štirih odraslih. Slednji podatek zgago uvršča med najpogostejše zdravstvene tegobe našega časa.

Nezdrave navade so zagotovo prvi resni sprožilci zgage, zato lahko veliko naredimo že sami, tako da iz jedilnika črtamo hrano in pijačo, ki dražijo spodnji požiralnik. Mednje sodi ocvrta, mastna in začinjena hrana, čokolada, kava, kečap, gorčica, kis, alkohol … Pri nekaterih pa lahko zgago povzročajo tudi citrusi, ki so sicer polni dobrodejnih vitaminov, a zaradi previsoke vsebnosti kislin, nam lahko povzročijo to neprijetno težavo.

Vsekakor pa velja, da dokler niste prepričani, da vam agrumi res povzročajo zgago, se jim nikar ne odpovejte. Velikokrat vam bo pomagalo že, če jih ne jeste na prazen želodec in so v prehrano vključeni manj pogosto ali v manjših količinah.

Zakaj nam citrusi povzročajo zgago?

Kislina, ki je prisotna v citrusih, sproži simptome refluksa, ker se s kislino sprošča spodnji ezofagealni sfinkter. Agrumi na splošno vsebujejo tudi več kisline kot drugo sadje, simptomi zgage pa lahko nastanejo zaradi prevelike količine kisline v želodcu. Če imate težave z zgago zaradi agrumov se odsvetuje tudi sok narejen iz njih.

Katerim proizvodom zaupati?

Ko se pojavijo težave z zgago, nam lahko na pomoč priskoči narava. V lekarni se pozanimajte, kateri naravni izdelki dokazano učinkujejo pri težavah z zgago in nimajo stranskih učinkov. Posezite po prehranskih dopolnilih na bazi zelišč, ki bodo nevtralizirali pekoč občutek, bolečino in občutek težine ter zaščitili sluznico požiralnika.  Naravna rešitev je zagotovo zdrava izbira, saj vse prepogosto posegamo po sintetičnih zdravilih. Nekatera od teh so namreč namenjena le kratkotrajnemu zdravljenju simptomov, druga pa ob pogostem jemanju zmanjšajo učinkovitost.