pes-luna-drevo-zajem-slike
Svet24.si

Video: Pogrešanega psa našli na nenavadnem mestu

Govedo na kmetiji v Krškem
Necenzurirano

Kdo je kmet iz Veniš? Paznik na Dobu, kjer je bil zaprt Janša.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Zamašen filter pogost krivec za nevšečnosti

10. 11. 2023; 02.00
Avtor: Mare Koren
okvara pralnega stroja

Nepravilno vzdrževanje in predmeti, ki ne spadajo v pralni stroj, lahko povzročijo resno okvaro. foto: Dreamstime

Je pomivalni stroj slabo pomil posodo? Se vam zdi, da se perilo v sušilnem stroju ni posušilo tako, kot bi se moralo? Ste na tleh ob pralnem stroju opazili lužo? Najverjetneje je za vse kriv umazan, morda celo zamašen filter.

Redno čiščenje ali menjava filtrov je ključnega pomena za delovanje številnih naprav v gospodinjstvu. Kako pogosto se moramo lotiti tega opravila, je odvisno od tega, kako pogosto napravo uporabljamo, upoštevati je treba tudi priporočila proizvajalca. Pri nekaterih napravah je postopek preprost, pri drugih je lahko nekoliko bolj zapleten. Vsekakor to opravilo pomembno vpliva na uporabniško izkušnjo, zato potrošniške organizacije pri testiranjih različnih »pomočnikov« v gospodinjstvu ocenjujejo tudi ta vidik njihove uporabe, opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Pomivalni stroj

Nekateri pomivalni stroji imajo tako imenovani samočistilni filter, ki samodejno izpira ostanke hrane skupaj z odpadno vodo in tako preprečuje morebitne težave ali nepravilnosti v delovanju. Pogostejše so sicer zamašitve odtočnih cevi.

Večina pa ima pomivalni stroj, ki ga je treba čistiti ročno – vsaj enkrat na teden. Pa ga res? Številni niti ne vedo, kje je treba filter očistiti. Ta je vgrajen na dnu stroja, vanj se ujamejo ostanki hrane, a zaradi teh se lahko zamaši. Če posode pred zlaganjem v pomivalni stroj ne splakujemo, se začnejo nabirati ostanki. Zato po vsakem pomivanju preverimo usedlino v mrežici. Umazan filter speremo pod vročo vodo, uporabimo lahko tudi detergent za pomivanje posode. Svetujemo, da vsaj enkrat na mesec uporabite tudi čistilo za pomivalni stroj, s katerim boste očistili cevi in stroj razkužili.

Pralni stroj

Pralni stroji, ki se polnijo s sprednje strani, imajo filter v spodnjem delu, za servisnimi vratci, običajno na desni strani, lahko tudi na levi. Pogostost čiščenja je odvisna od števila pranj, ki jih opravimo na mesec, predvsem pa od perila, ki ga peremo. Če pogosto peremo perilo s kosmato, mehko površino, moramo filter očistiti enkrat na mesec, sicer zadostuje čiščenje trikrat na leto. Čiščenje filtra je preprosto: pralni stroj izključimo iz električnega omrežja, pod servisna vratca namestimo plitko posodo ali brisačo, odpremo vratca in pustimo, da voda odteče. Nato filter zavrtimo v nasprotni smeri urinega kazalca in ga izvlečemo.

Odstranimo vso umazanijo, med katero se običajno najdejo tudi drobni predmeti. Presenečeni boste, kaj vse se najde; kovanci, gumbi ali sponke za lase, kamenčki … Filter nato splaknemo pod tekočo vodo. V pralnem stroju z zgornjim polnjenjem je filter težje dostopen, »skrit« na dnu bobna, pod nekakšnim rebrom iz plastične mase. Rebro odstranimo, da pridemo do filtra, ki ga nato očistimo in temeljito speremo pod tekočo vodo. Svetujemo vam, da vsaj enkrat na mesec v pralni stroj nalijete 1,5 decilitra kisa, v posodico za detergent pa dodate dve žlici sode bikarbone. Mešanica bo opravila z bakterijami in vodnim kamnom, tako se boste izognili tudi neprijetnemu vonju in okvaram.

prejšnji članek
Domač pripravek, ki celi žulje
Zdravje
Domač pripravek, ki celi žulje
naslednji članek
Brez glutena: Recept za pito s slivami in marcipanom
Kulinarika
Brez glutena: Recept za pito s slivami in marcipanom