stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Trgovec umika plastične vrečke za enkratno uporabo

2. 12. 2023; 10.00
Avtor: K.M.
Plastične vrečke

Plastične vrečke za enkratno uporabo se počasi umikajo ... foto: Shutterstock

Kot prvi trgovec v Sloveniji na oddelku za sadje in zelenjavo v celoti umikajo plastične vrečke za enkratno uporabo. Namesto teh bodo z novim letom na voljo plačljive bio razgradljive vrečke ali mrežaste vrečke za večkratno uporabo.

Spar Slovenija z ambiciozno postavljenimi podnebnimi in drugimi okoljskimi cilji ter uporabo okolju prijaznih materialov sledi svoji ekološki zavezi, ob tem pa odgovornost do narave približuje tudi zaposlenim v podjetju in kupcem. V skrbi za trajnostno delovanje zato kot prvi trgovec v Sloveniji v celoti umika plastične vrečke za enkratno uporabo na oddelku za sadje in zelenjavo, s čimer bo letno prihranil kar 105 ton plastike. Polovico vse proizvedene plastike namreč uporabimo le enkrat in nato zavržemo.

Sem sodijo tudi plastične vrečke, ki jih na globalni ravni vsakodnevno še vedno porabimo 5 bilijonov. Kljub prizadevanjem za zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk, je poraba v EU še vedno zelo visoka. Leta 2021 smo Evropejci porabili 12.3 milijard zelo lahkih plastičnih vrečk*. Izredno velika količina teh zelo lahkih plastičnih vrečk se porabi prav za nakupovanje sadje in zelenjave in hitro zavrže.

»Dobre vrečke« namesto plastičnih

Po navedbah Eurostata, evropske raziskovalne agencije, »je bila v Sloveniji na prebivalca od vse porabljenih lahkih plastičnih vrečk v 2021, glavnina prav zelo lahkih plastičnih vrečk«. Torej teh, ki se tradicionalno uporabljajo za nakupovanje sadja in zelenjave.* V trgovinah Spar in Interspar bodo zato z novim letom plastične vrečke na oddelku sadje in zelenjava nadomestili z bio razgradljivimi vrečkami, ki bodo stale 3 cente, in SPAR mrežastimi vrečkami za večkratno uporabo.

Spar Slovenija je z uvedbo »dobrih vrečk« prvi trgovec s tovrstno rešitvijo in sledi Evropski zakonodaji, ki želi do konca leta 2025 količino uporabljenih plastičnih vrečk zmanjšati na 40 vrečk na osebo letno. Kot prva država na svetu je junija v trgovinah zelo lahke plastične vrečke sicer prepovedala Nova Zelandija, sledili pa so ji tudi nekateri trgovci na Nizozemskem.

Nakupovalne vreče z žepkom za shranjevanje mrežaste vrečke

V podjetju verjamejo, da je z dobrimi navadami mogoče bistveno zmanjšati količine plastike, zato so zasnovali posebno SPAR nakupovalno vrečko z žepkom. Ta je bila oblikovana z mislijo na kupca in njegovo trajnostno delovanje, zato imajo poseben žepek, ki je dodan prav z namenom, da vanj shranimo mrežaste vrečke in smo pripravljeni, da ju uporabimo ob naslednjem nakupu.
Kot prejemnik trajnostnega certifikata Green Star, Spar Slovenija spada v kategorijo Zelenih voditeljev, ki imajo načela trajnosti močno vpeta v poslovno strategijo in modele. Certifikat potrjuje, da si v Sparu Slovenija prizadevajo za izkoriščanje priložnosti na poti zelene preobrazbe ter izbirajo ustrezne ukrepe in odločitve na področju trajnosti, ki jih sprejemajo na podlagi izkušenj.

prejšnji članek
Ana Klašnja, kot lik iz pravljice: Ni res, da nič ne je
Resničnostni šovi
Ana Klašnja, kot lik iz pravljice: Ni res, da nič ne je
naslednji članek
V katerih izdelkih najdemo gluten?
Kulinarika
V katerih izdelkih najdemo gluten?