Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490
Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih žuriral: "Nosil sem lasulje, da me ne bi prepoznali"

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Čas je za tradicionalno Martinovo pojedino

11. 11. 2018; 12.55
Avtor: Zoran Franc, Novice Svet24
polnjena gos

Polnjena gos foto: Dreamstime

Da bo martinovo čim bolj pristno in da bodo na mizi jedi, ki spadajo k temu običaju, zares domače, smo pobrskali po stari kuharski knjigi. Gre za preproste jedi, pri katerih velja pravilo preprostega, a pripravljenega z veliko mero ljubezni in spoštovanja.

Domači mlinci

Mlinci so preprosta jed, ki jo poznajo skoraj povsod v Panonski kotlini. Nekoč so veljali za samostojno jed, ki so jo zabelili z nekaj masti ali zaseko, prepraženo čebulo ali kislo smetano in na koncu posuli še z vročimi ocvirki. Lepo se ujemajo z vsemi mesnimi jedmi in danes jih strežemo predvsem kot prilogo. Lahko pa jih ponudimo tudi v kombinaciji z zeljem, grahom in bučkami.

Sestavine: 500 g moke (pol ostre in pol gladke), 1 jajce, 2 žlici olja ali masti, 1,5 dl mlačne vode, ščepec soli.

Priprava: V skledo presejemo moko in jo premešamo. Posolimo. Na sredini naredimo jamico, vanjo ubijemo jajce, dodamo olje in nekaj vode. Gnetemo in medtem postopoma dodajamo vodo. Gnetemo, dokler ne postane testo čvrsto. Nato ga oblikujemo v kepo in pustimo počivati 15 minut. Testo razvaljamo na pomokani površini, za nožev hrbet debelo. Položimo ga na hrbtno stran pekača, ne da bi ga naoljili, in pečemo v vnaprej ogreti pečici na 220 stopinjah 15 minut, da se naredijo zlato rjavi mehurji.

Namig: Če želite, da bodo mlinci bolj zdravi, jih pripravite s polnozrnato moko.

Repnjača foto: ARHIV

Repnjača ali zeljnjača

Spoznajte staro prekmursko jed, ki se je pripravljala v novembru oziroma v sezoni, ko je dozorela bela repa. Nikakor ni smela manjkati ob Martinovi pojedini, a naj omenimo, da so jo pripravljali na različne načine in z različnimi nadevi. Praviloma je bila narejena iz repe, za otroke pa so jo pripravljali iz jabolk.

Sestavine za testo: 300 g moke (pol ostre, pol gladke), 0,5 dl olja ali masti, 1 jajce, ščepec soli, 1 dl mleka, 1 dl vode.

Sestavine za nadev repnjače: 80 dag sveže repe, 1 čebula, mast, 0,5  l mleka, 3 žličke kisle smetane, sladkor po okusu.

Sestavine za nadev z jabolki: 80 dag jabolk, 3 žlice sladkorja, žlička cimeta, 2 vaniljeva sladkorja, 50 dag drobtin. Postopek priprave je enak kot pri repnjači.

Preberite tudi: Ideja za Martinovo.

Priprava: Sestavine za testo dobro pregnetemo, da nastane mehko, gladko in elastično testo, ki se ne sprijema prstov. Pustimo počivati dobro uro. Repo olupimo, naribamo in posolimo ter pustimo stati dobro uro, da spusti vodo. Nato ožamemo in izcedimo sok. Medtem pripravimo preliv za repo. Čebulo sesekljamo in prepražimo, dodamo mleko in zavremo. Na koncu dodamo še kislo smetano ter prelijemo po repi. Premešamo in potresemo s sladkorjem. Testo razvaljamo čim bolj na tanko in raztegnemo čez namaščen pekač. Dodamo repno zmes in pokrijemo s testom, ki gleda čez pekač. Nekajkrat prebodemo z vilicami in pečemo v vnaprej ogreti pečici na 220 stopinjah dobre pol ure. Pečeno premažemo z mastjo in ohladimo.

Dušeno rdeče zelje foto: Dreamstime

Dušeno zelje s slivami in klinčki

Na Martinovi mizi ne sme manjkati zelje. Velja za tradicionalno prilogo, ki jo ponudimo ob pečeni gosi ali raci, skupaj z mlinci.

Sestavine: 2 žlici olja, 2 rdeči čebuli, 1 kg rdečega zelja, 200 g suhih sliv, 1,5 dl sveže iztisnjenega pomarančnega soka, 0,5 dl rdečega vina, sol in poper po okusu, 4 klinčki, 1 lovorov list.

Priprava: Zeljno glavo očistimo in drobno narežemo z rezalnikom ali nožem. Čebuli sesekljamo. Na olju prepražimo čebulo, dodamo zelje in pražimo, dokler zelje nekoliko ne upade. Dodamo slive, pomarančni sok in vino. Dobro premešamo, začinimo in pokrijemo ter dušimo slabo uro. Vmes večkrat premešamo in po potrebi dodajamo vodo. Če je zelje premalo kislo, dodamo nekaj vinskega kisa. Ko je zelje zdušeno, odstavimo in postrežemo.

Mlinci foto: Dreamstime

Nadevana gos s kostanji in jabolki

Zakaj gos na Martinovi mizi? Vrnimo se k legendi o svetem Martinu. Martin je bil izjemno skromen, in ko so mu nameravali sporočiti, da je postal škof, se je skril med gosi. To mu sicer ni kaj dosti pomagalo, saj so ga z gaganjem izdale. Za kazen pa jih danes strežemo na mizi. Velja pa omeniti še eno razlago. Gos naj bi bila na poganskih jedilnikih v tem času že od nekdaj. Predstavljala naj bi daritveno žival v zahvalo za dobro letino in prošnje, da bo naslednja letina še boljša.

Sestavine: do 4 kg težka gos, žlica soli, pol žličke popra, 500 g kuhanih kostanjev, 500 g kislih jabolk, žlica masla, med za glazuro.

Priprava: Gos operemo, osušimo in natremo s soljo in poprom. Jabolka olupimo, narežemo na četrtine in dušimo na maslu. Kuhane kostanje nekoliko pretlačimo, dodamo jabolka, še enkrat grobo pretlačimo in dobro premešamo. Po okusu dodamo nekaj soli in popra, lahko tudi praženo čebulo. Z maso nadevamo gos in odprtino zašijemo ali spnemo z zobotrebci. Gos stehtamo, da lahko določimo čas pečenja. Gos prestavimo v pekač s prsno stranjo navzdol, kožo po vsej površini prebodemo z vilicami in premažemo z maslom. Pečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinjah. Vsakih 30 minut obrnemo. Čas pečenja določimo tako, da vsakih 500 gramov teže predstavlja 20 dodatnih minut. Pol ure pred koncem pečenja kožo premažemo z medom. Ko je gos pečena, jo položimo na pladenj, pokrijemo s folijo in pustimo počivati 20 minut.

prejšnji članek
9 vitaminov za hujšanje
Zdravje
9 vitaminov za hujšanje
naslednji članek
Javnost presenetil nov par
Svet slavnih
Javnost presenetil nov par