Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Recept: Namaz iz skute in domišljije

22. 3. 2023; 01.00
Avtor: Jelka Sežun
recept na preizkusnji

Namaz iz skute in domišljije foto: revija Jana

Osnovni namaz je zelo dober natanko tak, kot je. Ampak v resnici se tu hec šele začne, na tem mestu namreč v standardno formulo vstopi domišljija.

Verjamem v dobre zajtrke. Imam tak zmešan poklic, letam za članki po terenu in pogosto ne vem, kje in kdaj bom ulovila kosilo, zato je pomembno dan vsaj začeti s polnim želodcem. Zveni preprosto, nekaj koščkov kruha z namazom – ampak, ah, strahovito pomembno je, kakšen je ta namaz. Tu ničesar ne prepuščam naključju, zato za najpomembnejšo sestavino zajtrka ponavadi poskrbim sama.

Sestavine

  • 250 g nepasirane skute (kakšno naključje, to je ravno en lonček)
  • ščepec soli
  • čebula v prahu (ta je pomembna, zato ne goljufajte)
  • malo majoneze
  • žličko hrena iz lončka (lahko je tudi hren s smetano, ni bistveno)
  • nekaj žlic kisle smetane

    ##IMAGE-1468636##

Priprava

1. Skuto zdrobite in razčofate z vilicami, posolite, velikodušno posujete s čebulo v prahu (brez strahu, ne bo vam smrdelo iz ust), dodate malo majoneze (ne preveč, konec koncev hočemo vsi zdravi umreti, majoneza je predvsem vezivo, ki zagotavlja svileno mazavost) in žličko hrena iz lončka (lahko več, če imate radi, da malo peče). Čisto na koncu dodate kislo smetano – količina je poljubna. Pri meni je zelo velikodušna, razen kadar mi zmanjkuje smetane.



2. Ko si namaz nanašate na kos kruha (ali na kreker, če vam je ljubše), ne varčujte. Plast namaza naj bo vsaj polcentimetrska, še raje debelejša. Slastno mazanje.

NAMIG

Zadostuje za več zajtrkov, razen če zajtrkuje večje število zelo lačnih. Namaz v posodi s pokrovom (ali pa v odprti, pokriti s prozorno folijo, da se ne izsuši) hranite v hladilniku. Lahko ga sicer pripravite že prejšnji večer, ampak zares priporočam, da ga naredite tik pred zajtrkom, ker je svež definitivno najboljši, priprava vzame vsega nekaj minut.

Dodamo lahko še ščepec domišljije

Osnovni namaz je zelo dober natanko tak, kot je. Ampak v resnici se tu hec šele začne, na tem mestu namreč v standardno formulo vstopi domišljija.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 11, 14. 03. 2023.

prejšnji članek
Kako po koncu zime prebuditi svoje telo?
Zdravje
Kako po koncu zime prebuditi svoje telo?
naslednji članek
Anna Pavnich pred življenjskim ciljem
Svet slavnih
Anna Pavnich pred življenjskim ciljem