z zelišči in limono foto: profi
1. Pečen losos z limono in zelišči
Sestavine:
• 4 fileti lososa (približno 180 g vsak)
• 1 limona, narezana na tanke rezine
• 3 stroki česna, drobno sesekljani
• 2 žlici olivnega olja
• 1 žlica svežega timijana, sesekljanega
• 1 žlica svežega rožmarina, sesekljanega
• 1 žlica svežega kopra, sesekljanega
• sol in sveže mleti črni poper po okusu
Priprava:
1. Pečico segrejte na 200 °C.
2. Pekač obložite s papirjem za peko.
3. Filete lososa položite na pripravljen pekač. Pokapajte jih z olivnim oljem, nato pa jih posolite in popoprajte po okusu.
4. Potresite lososa s sesekljanim česnom, timijanom, rožmarinom in koprom. Na vsak filet položite nekaj rezin limone.
5. Lososa pecite v segreti pečici približno 15-20 minut, dokler notranja temperatura ne doseže 63 °C in je meso nežno in mehko.
6. Pečenega lososa postrezite s prilogo po izbiri, kot je pečeni krompir, kuhana zelenjava ali solata.
2. Losos na žaru z omako terijaki
Sestavine:
• 4 fileti lososa (približno 180 g vsak)
• 1/2 skodelice sojine omake
• 1/4 skodelice medu
• 1/4 skodelice riževega kisa
• 2 žlici sezamovega olja
• 3 stroki česna, drobno sesekljani
• 1 žlica svežega ingverja, naribanega
• 2 žlici sezamovih semen
• 2 žlici svežega koriandra, sesekljanega
• 2 spomladanski čebuli, sesekljani
Priprava:
1. Priprava marinade. V skledi zmešajte sojino omako, med, rižev kis, sezamovo olje, česen in ingver. Dobro premešajte, da se sestavine povežejo.
2. Mariniranje lososa. Filete lososa položite v plitvo posodo ali plastično vrečko z zadrgo. Prelijte jih z marinado in poskrbite, da so vsi fileti enakomerno prekriti. Pustite marinirati v hladilniku vsaj 30 minut ali do 2 uri.
3. Segrejte žar na srednjo temperaturo.
4. Lososa položite na vroč žar in ga pecite približno 4-5 minut na vsaki strani, dokler ni meso prepečeno in se zlahka loči z vilicami.
5. Medtem ko se losos peče, posujte filete s sezamovimi semeni. Po odstranitvi z žara jih potresite še s svežim koriandrom in spomladansko čebulo.
6. Postrezite lososa s preostalo omako terijaki in prilogo, kot je parjeni riž ali sveža zelenjava.
Sestavine:
• 4 fileti lososa (približno 180 g vsak), narezani na koščke
• 2 žlici rastlinskega olja
• 1 čebula, drobno sesekljana
• 3 stroki česna, drobno sesekljani
• 1 žlica rdeče karijeve paste
• 1 pločevinka (400 ml) kokosovega mleka
• 4 skodelice ribje ali piščančje juhe
• 2 žlici ribje omake
• 1 žlica rjavega sladkorja
• 1 limonska trava, stisnjena in narezana na manjše kose
• 1 rdeča paprika, narezana na trakove
• 1 korenček, narezan na tanke trakove
• 200 g gob (šitake ali šampinjoni), narezanih na rezine
• sok ene limete
• 1/4 skodelice svežega koriandra, sesekljanega
• 2 sveža čilija, narezana (neobvezno)
• sol in poper po okusu
Priprava:
1. V veliki ponvi ali loncu segrejte rastlinsko olje na srednji temperaturi. Dodajte sesekljano čebulo in česen ter pražite, dokler nista mehka in prosojna, približno 3-4 minute.
2. Dodajte rdečo karijevo pasto in mešajte, dokler se ne začne sproščati aroma, približno 1-2 minuti.
3. V lonec vlijte kokosovo mleko in juho. Dodajte ribjo omako, rjavi sladkor in limonsko travo. Zavrite, nato pa zmanjšajte ogenj in kuhajte približno 10 minut.
4. Dodajte narezano papriko, korenček in gobe. Kuhajte še 5 minut, dokler zelenjava ne postane mehka. Nato dodajte koščke lososa in kuhajte še približno 5-7 minut, dokler losos ni popolnoma kuhan.
5. Odstranite limonsko travo iz juhe. Dodajte limetin sok in premešajte. Po potrebi začinite s soljo in poprom.
6. Juho postrezite v skledah, okrasite s svežim koriandrom in narezanim čilijem, če želite malo pikantnosti. Jed je lahko samostojna ali pa zraven ponudite riž. ***null***
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.