Kulinarika
 

Kakšna je razlika med šparglji in beluši?

28. 4. 2020; 16.00
Avtor: K.M.
šparglji-beluši

Beluši oziroma šparglji foto: Profimedia

V osnovi gre za isto zelenjavo!

Beluš in špargelj (Asparagus officinalis) sta dve imeni iste zgodnje pomladne zelenjave s posebnim okusom, ki je odvisen od kakovosti pridelave. V prehrani se uporabljajo zgolj poganjki te rastlile, ki pa so lahko ali beli ali zeleni. Ravno zato pa je pogosto dvojno poimenovanje. Beli šparglji, ki jim pogosto rečemo beluši, so praviloma bolj blagega okusa in manj grenki. Pridobiva pa se jih tako, da se jih zasipa s prstjo, poganjki pa zaradi pomanjkanja svetlobe ostanejo beli. Divji šparglji so vedno zeleni, zeleni pa so tudi tisti domači, ki so gojeni brez zasipavanja.

Zakaj bi jih morali vključiti v prehrano?

  • so bogat vir folne kisline
  • so zadovoljiv vir betakarotena,vitaminov C in E
  • so sredstvo, ki pospešuje izločanje urina in je blago odvajalo
prejšnji članek
Slovenski predstavnici na Evroviziji se je izpolnila življenjska želja
Svet slavnih
Slovenski predstavnici na Evroviziji se je izpolnila življenjska želja
naslednji članek
Za vse tiste antikuharice, ki v času korone niste spekle kruha
Življenjski slog
Za vse tiste antikuharice, ki v času korone niste spekle kruha

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.