Vibracija, duhovnost Dobra karma

Testirajte svojo vibracijo s pomočjo teh štirih ...

Caleb Murray Svet24.si

Zvezdnikov sin med protesti ugriznil policista

janez jansa bobo Reporter.si

Janševa vojna s tiskanimi mediji: kihanje v ...

pravna fakulteta Svet24.si

Zakaj je študijska literatura na pravni fakulteti...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Imena otrok teh znanih Slovencev se preberejo ...

Šparga, špargelj ali beluš?
| K.M.

Šparga, špargelj ali beluš?

Šparglji v tempuri, Miha Bratina

Ne glede na to, kako jim rečete, gre zagotovo za enega izmed najbolj priljubljenih spomladanskih plodov, ki si zasluži mesto na vaši jedilni mizi.

Šparglji ali beluši so priljubljeni, saj imajo številne ugodne vplive na telo, imajo diuretični učinek in razstrupljevalne lastnosti, so bogat vir folne kisline, so zadovoljiv vir betakarotena,vitaminov C in E. Piko na i pa da priljubljenosti tudi njihov poseben okus.

Kljub temu, da lahko to živilo pripravimo na številne različne načine, so najbolj pogosti še vedno pripravljeni z umešanimi jajci, v obliki juhe ali le rahlo popečeni in postreženi kot priloga.

Bi želeli svoje kuhanje s šparglji oziroma beluši povzdvigniti na neko drugo raven? 

Mesec špargljevih jedi, podprt z veliko prepoznavnimi »prireditvami za dobrojedce«, Praznikom špargljev v Orehovljah, Divjimi okusi Krasa in Okusi Vipavske, se letos odvija za domačimi štedilniki. Da bi tej izvrstni povrtnini, ki ima v naši tradicionalni kuhinji od nekdaj pomembno vlogo, dodali še več žlahtnosti, so gostinci Vipavske doline in Krasa z zamejstvom, združili moči in znanje ter za ljubitelje kuhinje pripravili izbor edinstvenih receptov.

Foto: Miha Bratina - Špargljev tiramisu - Grad Štanjel

Zdaj je to zelo preprosto, saj so številne okusne jedi iz njih zdaj zbrane v knjižico receptov, ki je na voljo čisto vsem. Ob pomoči enogastronomskega guruja Tonija Gomiščka, ki je izbral partnerje in napisal odlično spremno besedo, je namreč izšla nova zbirka nasvetov za pripravo jedi iz špargljev. Bralcu ponuja tudi poučen sprehod čez zgodovino gojenja in uporabe te čudovite pomladne rastline, ki ima poleg hranilnih tudi izjemne zdravilne učinke. KNJIŽICO SI LAHKO BREZPLAČNO PRENESETE TUKAJ >>KLIKNITE<<. Katere recepte boste našli v knjižici? Recimo recept za šparglje v tempuri, ki je tudi ena izmed svetovnih uspešnic, njoke s kozicami in šparglji, špargljeva omaka, špargljeva marmelada, špargljeva supeta in številne druge. 

"Z leti sem dojel, da je naš špargelj nekaj res posebnega. Tako kot vse rastline, ki imajo izjemno velik delež vode, ima izrazito lokalni karakter. Z vodo dobesedno potegne vase»dušo«zemlje, na kateri raste. Zato je le lokalni in sezonski špargelj tisti špargelj, ki je bil, je in bo vedno na krožnikih gostilne Pri Lojzetu," je o špagljih povedal kuharski mojster Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu, ki je prav tako sodeloval pri pripravi knjižice. 

Zbirka receptov združuje nasvete 11-ih kuharskih mojstrov iz 3 primorskih gastro regij, ter ima pomembno poslanstvo umestiti ta edinstven pridelek na lestvico izbranih OKUSOV SLOVENIJE, ki jih tudi gostje iz tujine v času sezone ne smejo zamuditi!

Tiskana verzija izide v prvi polovici meseca maja v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku, na razpolago bo na glavnih info turističnih točkah v regiji, v branje pa jo bodo ob obisku gostiln ponudli tudi vsi v projekt vključeni partnerji.