ris, slovenija
Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj izjemnega, brez strahu so pritacali po cesti

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Kako so se v času drugega zaprtja znašli slovenski gostinci in kuharji?

26. 10. 2020; 03.00
Avtor: K.M.
janez bratovz pl

Janez Bratovž je prvi slovenski chef, ki mu je uspel preboj v svet. foto: Primož Lavre

Poslabšanje zdravstvenih razmer so prvi na svoji koži, in to z najhujšo obliko - zaprtjem, občutili gostinci, lastniki restavracij in drugi delavci v panogi. Kako si se znašli in kakšno alternativno so izbrali.

Odločili smo se, da predstavimo tiste poteze, ki so nas v zadnjih dneh najbolj navdušile, predvsem pa tiste, ki smo jih opazili. Če vi veste še za kakšno, nas o tem seveda obvestite, z veseljem jih dodamo v naš pregled. Izpostavljamo zgodbe, ki so drugačne in zanimive. 

Galerija okusov

V restavraciji Galerija okusov so dostavo obrokov na dom zapeljali nekoliko drugače. "Vabimo vas, da odigrate vlogo ustvarjalca okusov in izkušnjo Galerijo popeljete v svoj dom," so zapisali. Pripravili so namreč 4-hodno doživetje, ki ga je potrebno zaključiti doma, obljubljajo pa, da za to ne potrebujete kulinaričnega predznanja. V paket prilagajo še jasna grafična in slikovna navodila ter povezavo do videonavodil. 

Cena enega paketa je 34 evrov. 

Slaba novica je le-ta, da pakete dostavljajo zgolj v občine Žalec, Celje, Velenje, Šempeter, Vojnik in Laško.

JB restavracija in Janez Bratovž

Janez Bratovž z ekipo, ki je ustvarjala knjigo foto: Marko Vavpotič/M24

Slovenski kuharski mojster Janez Bratovž v svoji restavraciji zadnje dni pripravlja jedi, ki jih je mogoče kupiti in shraniti. Pripravil je domači ajvar, marmelade, jetrno pašteto in različne omake za različne vrste mesa. "Če se mora fond kuhati dva dni se je kuhal, če mora v pašteto cognac xo smo ga dali, če je treba marmelade stalno mešati pet ur smo jo mešali. Izdelki so res odlični ampak to boste ugotovili tudi sami," je ob tem zapisal. 

Izdelke je moč kupiti na ljubljanski tržnici, pri Mesarstvu Pod gradom oziroma v prostorih restavracije JB. 

Družina Jezeršek

Jezerškovi so že v času prejšnjega zaprtja osnovali spletni katering oziroma dostavo katering ponudbe, tudi tokrat pa ne počivajo popolnoma. Njihovo ekipo lahko namreč ujamete na parkirišču pred ljubljanskim gradom, kjer nudijo osebni prevzem kave in nekaterih jedi iz svojega starodobnika 'TAMnjama'. 

Restavracija Strelec, Kaval Group

Igor Jagodic z ekipo foto: Ljubljanski grad

Prav posebno izkušnjo kuhanja je pripravila tudi ekipa ljubljanske restavracije Strelec, kjer so zapisali:  Pri ohranjanju hranilnih sestavin je pomembna predvsem priprava in prav v tem zadnjem dejanju nastopite vi. Partnerju ali pa gostom boste lahko povedali, da ste servirano večerjo pripravili skupaj s svetovno priznanim Chefom, saj bo zadnje dejanje vaše, ker boste skrbno pripravljene jedi dokončali po priloženih navodilih z ljubeznijo kakršno si zaslužijo." 

Takšno obliko dostave si lahko privoščite v petek ali soboto, odločite pa se lahko za 3 hodni ali 4 hodni Strelčev meni, ki si ga lahko ogledate TUKAJ

Park Žibert 

Park Žibert je že v času prve karantene ubral nekoliko drugačen pristop in si v svojih prostorih omislil enega izmed redki drive-inov v Sloveniji, če izvzamemo mednarodno verigo restavracij s hitro prehrano. V svoji ponudbi imajo seveda tudi priljubljene burgerje, ne gre pa niti brez dnevnih malic in enolončnic, ki jih dnevno pripravljajo v prostorih restavracije. 

V času, ko se stvari odvijajo drugače od pričakovanih, moraš biti drugačen, inovativen in predvsem ne smeš obupati. Poznate tudi vi kakšno dobro zgodbo? 

prejšnji članek
Klemen Lampič (MasterChef) stopa po nekoliko drugačni poti
Resničnostni šovi
Klemen Lampič (MasterChef) stopa po nekoliko drugačni poti
naslednji članek
Tedenski horoskop: kazala se vam bo jasna pot
Horoskop
Tedenski horoskop: kazala se vam bo jasna pot