Kulinarika
 

Trik: uporabite to sestavino, pa avokado ne bo potemnel

5. 2. 2025; 09.00
Avtor: V.M.
Avokado in olivno olje

Avokado in olivno olje foto: Pexels

Naj vam razkrijemo skrivnost, kako preprečiti, da bi prerezana polovica avokada potemnela. Gre za super trik, ki ga uporabljajo tudi profesionalni kuharji.

Danes z vami delimo nasvet, ki bo koristen za vse ljubitelje avokada. Če redno uživate avokado, potem se vam je zagotovo že pripetilo, da niste uporabili celotnega sadeža. Polovico avokada resda lahko zavijete v folijo, a če smo iskreni, z maščobotopnimi vitamini bogato meso vseeno potemni. K sreči obstaja trik, s katerim boste dosegli, da bo sadež ostal lepe, sveže barve vse do enega tedna. Je to sploh mogoče? O, seveda! Uporaba olivnega olja predstavlja popolno tehniko za ohranjanje svežine avokada.

Preprečite encimsko rjavenje. foto: Pexels

Preberite si še: Kaj v sebi skriva avokado? KLIKNITE TUKAJ.

Trik: avokado in olivno olje

Kaj je potrebno storiti? Prav nič posebnega. Mesnato površino prerezanega avokada, ki ga nameravate uporabiti v naslednjih dneh, preprosto premažite s slojem olivnega olja. Slednje bo ustvarilo zaščitno plast med sadežem in kisikom ter zaustavilo proces encimskega rjavenja. Gre za kemično reakcijo, pri kateri encimi ob stiku s kisikom povzročijo oksidacijo polifenolov v sadežu, rezultat pa je nastanek rjavih pigmentov, ki dajo avokadu potemnel videz.

Plast olja bo torej upočasnila rjavenje, hkrati pa pomagala ohraniti vlago, s čimer bo sadež ohranil svežino. Po nanosu olivnega olja zavijte avokado v prozorno folijo in ga shranite v hermetično zaprto posodo, ki jo postavite v hladilnik. Tako lahko vaš avokado ostane svež celo teden dni dlje kot običajno. Krasno, kajne?

Vas zanima še kakšen trik za ohranjanje svežine avokada?

Nekateri kuharski mojstri svetujejo uporabo limoninega ali limetinega soka, saj kislina zavira delovanje encimov, spet drugi pa avokado shranijo skupaj z rdečo čebulo, ker žveplove spojine učinkujejo kot naravni oksidanti. Svetujemo vam tudi, da koščice ne odstranite, saj tudi slednje nekoliko upočasni proces encimskega rjavenja.

Premažite avokado z olivnim oljem. foto: Profimedia

Doma imam trd avokado, kako pospešiti zorenje?

Največja napaka, ki jo lahko naredite, je, da nezrel sadež shranite v hladilnik. Ker je takšen avokado trd in nič kaj prijetnega okusa, je potrebno počakati, da dozori, a če ste ga shranili v hladilnik, bo trajalo zelo dolgo, da se bo omehčal. Že na sobni temperaturi bo dozorel šele v približno petih dneh, zato je priporočljivo, da si pomagate s koristnim trikom za pospešitev zorenja. Avokado shranite v papirnato vrečko, v katero priložite tudi zrelo banano in/ali jabolko, nato pa vse skupaj zatesnite in postavite na sobno temperaturo. Če boste imeli srečo, bodo sadeži mehki že po enem dnevu, običajno pa se s pospešitvijo zorenja omehčajo po dveh do treh dneh.

Morda vas zanima še: Kako pripraviti čudežni čaj iz oljčnih listov

S pomočjo kuhinjskega čopiča na mesnato površino nanesite plast olivnega olja. foto: Pixabay

S pomočjo kulinaričnih trikov lahko ohranite svežine avokada. foto: Pixabay

prejšnji članek
Po drugem mestu na Emi je razkrila ekskluzivno novico
Svet slavnih
Po drugem mestu na Emi je razkrila ekskluzivno novico
naslednji članek
Tjaša Petrič bo drugič postala mamica
Svet slavnih
Tjaša Petrič bo drugič postala mamica

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.