boštjan-močnik 2
Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko je težko, če ne vojska?«

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

njena.si
njena.si njena.si
Njenih 5 minut
 

Najbolj neverjetne in nevarne metode drogiranja

21. 5. 2016; 11.30
Avtor: Lara Jelen/Zarja
žaba lizanje
Starši, to morate vedeti!

Vsakršno drogiranje je škodljivo in nespametno, še posebej pa to velja za oblike, ki jih predstavljamo danes. Gre za drogiranje, pri katerem sploh ne bi verjeli, da je resnično. A vendar ne gre za tako oddaljene in v Sloveniji povsem neznane »metode zadevanja«. Med mladimi sploh niso nobena neznanka, zato bodite starši vsekakor pozorni, kaj počnejo vaši otroci. Čeprav podatkov o številu smrti pri posameznih oblikah drogiranja ni, je povsem jasno, da gre za smrtno nevarno početje.

Tamponi, namočeni v vodko

To je k nam prišlo iz ZDA, poteka pa tako, da človek namoči tampon v vodko in si ga potem vstavi v zadnjico (moški) ali nožnico (ženske). Tako uživa alkohol neposredno, saj skozi sluznico vstopi naravnost v kri, učinek pa je bistveno močnejši in hitrejši, kot če bi alkohol pil.

Nekateri najstniki se s tem izognejo zadahu po alkoholu, vendar gre za izjemno škodljivo početje. Vstavljanje tampona, prepojenega z vodko, v nožnico ali danko je neprijetno, pekoče in boleče. Za nameček alkohol popolnoma uniči nožnično in črevesno floro, zaradi česar se pojavijo glivična in bakterijska vnetja. Nožnično tkivo se lahko nevarno izsuši, popoka in krvavi, hujši zapleti pa povzročijo celo smrt!

Sladkorna kokainska smrt

Sladkorno peno s kokainom je »odkrila« kontroverzna in zdaj že pokojna pevka Amy Winehouse, ta je bila poleg po svojem izjemnem pevskem talentu znana po hudi odvisnosti od drog in alkohola. »Prijatelji« so ji na neki zabavi v napravo za izdelovanje sladkorne pene vmešali kokain. Ko je pevka izvedela za skrivnostno sestavino v sladkorni peni, je bila nad izumom tako navdušena, da je postal obvezen spremljevalec na vseh njenih zabavah. Kajpak se je njihova pogruntavščina v svetu droge hitro razširila in prijela. O številu smrti zaradi s kokainom prepojene sladkorne smrti sicer posebej ne poročajo, je pa seveda znano, da je kokain uničil življenje številnih bolj ali manj slavnih revežev.

I-dosing, digitalna droga

Tudi ta izvira iz ZDA, danes pa je dostopna že vsemu svetu. Na spletnih straneh (tudi na vsem dostopnem spletnem kanalu Youtube) so najstnikom dostopni zvočni zapisi, ki ob poslušanju izzovejo poseben učinek v možganih in duševno stanje, podobno tistemu pri uživanju drog in alkoholu. Vse, kar najstniki pri tem potrebujejo, so slušalke, preveza za oči in dostop do interneta. Zvočni zapis, ki jim pričara občutek popolne zadetosti, je sestavljen iz dveh zvokov, enega, ki prihaja iz leve slušalke v levo uho, in drugega, ki prihaja iz desne slušalke v desno uho. Ta dva zvoka v kombinaciji ustvarita občutek zadetosti. Na uradu proti drogam v Oklahomi že nekaj let preučujejo psihološke učinke tovrstnega drogiranja in opozarjajo starše, da lahko takšno eksperimentiranje z digitalnimi drogami kmalu pripelje do jemanja pravih drog.

Lizanje krastač

Ni znano, ali je to drogiranje znano tudi v Sloveniji, so se pa tako že pred leti začeli drogirati v Srbiji. Lizanja krastač so se tam lotili uporabniki psihedeličnih drog. Bufotein, strupena snov, ki jo izločajo krastače za svojo obrambo, namreč velja za močno psihoaktivno drogo, ki naj bi bila kar petkrat močnejša od LSD, za nameček pa še poceni. Uporabniki z jezikom samo poližejo žabo, s čimer pridejo v stik z omenjenim strupom in učinek (zvočne in vizualne halucinacije itn.) se kmalu pokaže.

Smrt dve leti po srečanju s krokodilom

To je ena najnevarnejših drog na svetu, ki so jo začeli proizvajati v Rusiji. Znana je tudi pod imenom desomorfij in je bistveno močnejša od heroina. Ker je cenovno ugodna, odvisniki posežejo po njej, ne da bi razmislili o posledicah. To je droga z res groznimi posledicami – nobeden od tistih, ki jo zaužije, namreč ne preživi. Ime krokodil je dobila zato, ker se koža po uporabi obarva zeleno in postane luskasta, kasneje se začne luščiti in odmirati. Droga, ki se jo lahko vbrizga kamorkoli, človeka popolnoma zasvoji in zaradi uporabe umre najpozneje v dveh do treh letih. Odvisniku začne počasi odmirati tkivo in na koncu ga droga dobesedno razžre.

prejšnji članek
Zelena - pomaga tudi pri putiki in revmi
Zdravje
Zelena - pomaga tudi pri putiki in revmi
naslednji članek
Hladno srečanje z bivšim na premieri
Kultura
Hladno srečanje z bivšim na premieri