Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

V svoj objektiv je ujel tako Dražena Petrovića kot tudi Elizabeth Taylor

11. 12. 2021; 12.53
Avtor: K.M.
Jadran Lazic 26_01

Jadran Lazić foto: Sašo Radej

Vse do 31. januarja si lahko v Galeriji Fotografija ogledate dela Jadrana Lazića, hrvaškega fotografa in prvega jugoslovanskega paparazza.

Včeraj se je v Ljubljani, v Galeriji Fotografija, uradno odprla razstava prvega jugoslovanskega paparazza, Jadrana Lazića. Ta je s svojim fotoaparatom zabeležil hollywoodske zvezde in slavne osebe 70. in 80. let prejšnjega stoletja. Lazić je bil v petek prisoten na odprtju razstave v Ljubljani, kjer so ga podprli slovenski znani obrazi. Aleksander in Peter Čeferin, programski direktor Pro Plus Branko Čakarmiš in številni drugi. 

Jadran Lazić foto: Sašo Radej

Jadran Lazić in Peter Čeferin foto: m24

Lazić, ki živi v Los Angelesu in vsako leto vsaj nekaj mesecev preživi na Hvaru, je svojo kariero začel leta 1971 s fotografiranjem Hajduka v rojstnem Splitu in nadaljeval s Charlotte Rampling v Parizu. Svetovno slavo je dosegel, ko mu je na pogrebu sovjetskega predsednika Leonida Brežnjeva kljub zastraženemu dostopu uspelo narediti fotografijo pokojnika od blizu, ki jo je kasneje Newsweek izbral za fotografijo leta.

Posnel je fotografije znanih jugoslovanskih imen, kot so Dino Dvornik, Mišo Kovač, Suzana Mančić in Dražen Petrović. Fotografiral pa je tudi igralce, kot so Jodie Foster, Gillian Anderson, Sylvester Stallone, Robert De Niro, Jamie Foxx, Johnny Depp, Jean-Claude Van Damme, Elizabeth Taylor, Biance Jagger, Kirk Douglas, Sigourney Weaver, Jack Nicholson, Sophia Loren, Marlon Brando in Richard Gere, glasbenika Davida Bowieja, režiserja Romana Polanskega in še mnogo drugih.

Vse te številne portrete je Lazić zbral v bogati dvodelni monografiji z naslovom Jadran Lazić, 50 let fotografije. Izvrstne fotografije podkrepijo Lazićevi zapisi, ki ob vsakem posnetku odstirajo zanimive zgodbe iz zaodrja.

Aleksander Čeferin

Aleksander Čeferin foto: Sašo Radej

Branko Čakarmiš

Branko Čakarmiš foto: m24

prejšnji članek
Kako iz limone iztisniti čisto ves sok?
Kulinarika
Kako iz limone iztisniti čisto ves sok?
naslednji članek
Jure Košir pred pomembno prelomnico
Svet slavnih
Jure Košir pred pomembno prelomnico