Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Povečajte svojo gibljivost

27. 4. 2016; 08.30
Avtor: K. Š. in Matej Cankar/Bodi zdrava
raztegovanje
Okrepite svoje podporne mišice in povečajte svojo gibljivost.

"Tokrat so na vrsti vaje za gibljivost. Gre za zanimive vaje, ki povečajo našo gibljivost v gibanju in hkrati krepijo ostale podporne mišice. Z redno vadbo pridobimo raztegljive in elastične mišice, naši gibi bodo lahko izvedeni z bistveno večjo amplitudo, zato bo naše gibanje bolj učinkovito in možnost poškodbe bistveno manjša, počutili pa se bomo lahkotno in sproščeno. Vaje moramo izvajati z občutkom, ne izvajajmo hitrih, sunkovitih gibov, temveč lepo in nežno prehajajmo iz položaja v položaj," pravi osebni trener Matej Cankar.

Položaj kobre in strehe

Tokrat se bomo osredotočili le na končni položaj, prehodi pa bodo prišli na vrsto pozneje. V položaju kobre komolca ostaneta iztegnjena, ramena so potisnjena stran od glave. Noge se samo s prsti dotikajo tal, boke spustimo navzdol, prsni koš pa ostane dvignjen in ga rahlo potiskamo naprej. Nato potisnemo boke navzgor, poravnamo prsni koš in roke, pete potiskamo navzdol, kolena ostanejo iztegnjena. Vsak položaj zadržimo 10 sekund, nato 5-krat preidemo iz kobre v streho.

Položaj strehe in medveda

Položaj strehe poznamo že iz prejšnje vaje, pri položaju medveda pa potisnemo boke nazaj in navzdol, v bistvu se usedemo nazaj, kolena naj ostanejo široko narazen. Tako spet zadržujemo končne položaje in 5-krat preidemo iz enega v drugega.

Zasuk z iztegnjeno roko levo in desno

Odlična vaja za dobro mobilnost v kolku ter prsnem in ledvenem delu hrbtenice. Naredimo izpadni korak, boke spustimo čim nižje, roke ostanejo na notranjem delu stopala. Nato počasi dvigujemo desno roko proti stropu in pazimo, da vzdržujemo ravnotežni položaj, nato vrnemo desno roko na tla in začnemo še z levo. Tako naredimo 12 zasukov na vsako stran.

Položaj sveče

Poskušamo se lepo vzravnati, narediti špičke in zadržati. Nato potisnemo boke prek glave in se skušamo s prsti dotakniti tal. Sledi eleganten prehod v sedenje, noge potisnemo narazen v črko V in se zazibamo ter raztegnemo v tem položaju. Celoten gib ponovimo 7-krat. Pozor: če imate težave s hrbtenico, to vajo izpustite!

prejšnji članek
Bolezen sodobne dobe
Zdravje
Bolezen sodobne dobe
naslednji članek
Nasprotja se privlačijo. Ne tako zelo!
Zdravje
Nasprotja se privlačijo. Ne tako zelo!