stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Mrzle noge

21. 5. 2016; 07.30
Avtor: Sonja Grizila/Zarja
sock-999052_1920

foto: Pixabay

Če nas zebe v noge tudi takrat, ko je sicer toplo, bo treba k zdravniku.

Ni hujšega, kot če te zebe v noge, kar se prav lahko zgodi med postopanjem po avtobusnih in železniških postajah, v vrstah pred okenci, na pogrebih ali kje drugje, kjer preprosto ne moreš kam na toplo. Sploh ni treba, da je strašen mraz, dovolj je, da smo prelahko obuti in da stojimo pri miru oziroma se le prestopamo. Če torej moremo, hitro hodimo ali poskakujmo, kar pa seveda zmeraj ni mogoče.

Prehlada se običajno ne nalezemo pri glavi, skozi nos in usta, temveč pri nogah, ko nas zazebe. Telo je ustrojeno tako, da ima svoje občutljive točke, te so vsekakor na stopalih in okrog ledvic, pa tudi na vratu, na stičišču z lasmi. Če teh predelov nimamo zaščitenih, nas bo zeblo povsod. Kar poskusite zaspati, če vas zebe v noge! Nič ne pomaga, treba je najti način, da se ogrejete, stari dobri termofor je pri tem zelo nujna prva pomoč.

Če nas zebe v noge tudi takrat, ko je sicer toplo, bo treba k zdravniku. Naj ugotovi, ali ne gre morda za žilno bolezen, hormonske viharje, težave s ščitnico, diabetes, ginekološke težave, vnetje ledvic in še kaj. Če pa smo samo tip, ki pač ima mrzle noge, si lahko pomagamo sami, nekaj truda je treba, pa se bomo izkopali iz tega.


Kaj torej lahko storimo? Najprej se ogrejemo od znotraj s čajem iz melise in bezga (po žličko vsakega na pol litra kropa), ki mu dodamo še pol žličke cimeta in dva centimetra na drobno zrezanega ingverja. Za noge si pripravimo dva lavorja, v enega nalijemo toplo vodo, v drugega pa hladno. Sedemo na stol in noge preprosto premikamo iz ene posode v drugo, v vsaki zdržimo po eno minuto. Nato si jih obrišemo in natremo z gabezovim mazilom, dobrodošla je tudi tigrova mast, ki greje. In si seveda obujemo tople nogavice. Po takšnem knajpanju bo tudi korak precej živahnejši. Lahko pa zadevo opravimo tudi v kadi po običajnem kopanju – stojimo v topli vodi, dvignemo eno nogo in jo oprhamo z mrzlo vodo, nato ponovimo z drugo nogo in tako naprej – vsaj petkrat. Končamo z mrzlo vodo. Seveda ne bo kaj dosti pomagalo, če bomo to naredili enkrat na mesec, vsak drugi večer pa bi zadoščalo za dobro počutje.

Precej zanimiva sta še dva načina ogrevanja stopal – pri prvem namočimo volnene nogavice v čim bolj toplo vodo, ožmemo, si jih nataknemo, čez damo še polivinilasti vrečki in zavežemo. V takšno »obutvi« naj bi prespali noč, poleg tega, da nam ogreje noge, naj bi nas še rešila prehlada. Če pa si hočemo ogreti noge, si obujemo nogavice, namočene v mrzlo vodo, kar je sicer videti smešno, ampak deluje – voda namreč ojača cirkulacijo in nogavice se sčasoma segrejejo, seveda si je treba noge pokriti s toplo odejo.

Knajpanje hkrati znižuje krvni tlak, poleg tega, da pospeši kroženje krvi, tudi vzpodbuja imunski sistem. Če imamo težave z ožiljem v nogah, si pred odhodom v topel bazen ali domačo banjo obvezno namočimo noge v mrzlo vodo (ali jih oprhajmo), enako storimo tudi po kopeli. Najbolj pripravno je, da noge oblijemo z mrzlo vodo od kolen navzdol, kar ni noben dramatičen šok za telo, tudi ledeni hlad z lahkoto prenesemo. In nikar se ne bojmo, da bi nas potem zeblo, saj bo vzpodbujen krvni obtok hitro ogrel spodnje okončine in s tem vse telo.

prejšnji članek
Ali Reza rada pomiva posodo?
Svet slavnih
Ali Reza rada pomiva posodo?
naslednji članek
Dol s teroristi
Njenih 5 minut
Dol s teroristi