pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To je odlična dieta zoper potovalno slabost

1. 7. 2018; 12.00
Avtor: Marijana Mandić, Maja
dreamstime_xxl_potovanje

foto: Dreamstime

Če se vam že ob misli na dolgo pot, ki je pred vami, obrača želodec in se vas že prvi kilometer loti potovalna slabost, preskusite dieto zoper vse oblike slabosti.

Držite se je tudi na dopustu, pa boste mimogrede tam pustili še kakšen kilogram ali dva.

Grizljajte ingver

Ko vas sili na bruhanje, vam hrana ne diši preveč, toda ravno v kuhinji se skrivajo rešitve za želodčne težave. Lačni ne smete biti. Najboljše zdravilo v shrambi je ingver. Lahko si ga priskrbite v vseh mogočih oblikah in ga imate vselej pri sebi, tudi na krovu ladje, na razburkanem morju ali na zadnjem sedežu avtomobila, ki divja po ovinkih. Ne škodi niti nosečnicam.

Korenino ingverja so proti slabosti na Kitajskem uporabljali že pred dva tisoč leti. Znanstveniki menijo, da preprečuje sproščanje hormonov, ki lahko povzročijo nepravilno krčenje v črevesju, zaradi katerega se počutimo neprijetno. Ingver je še posebej učinkovit pri slabosti zaradi gibanja in pri jutranji slabosti. Mladi, morja navajeni mornariški kadeti, ki so sodelovali v eni izmed raziskav, so potrdili, da jim je med plovbo veliko manj slabo, če prej zaužijejo ingver v prahu. Kadeti, ki so jemali placebo, pa se niso počutili nič bolje. Koristnost ingverja je sicer težko dokazljiva, ker pa je varen in ni drag, ga je vredno poskusiti.

foto: Dreamstime

Proti slabosti zaradi gibanja prežvečite gram olupljenega svežega ingverja, in sicer nekaj ur pred potovanjem, med potovanjem pa vsake štiri ure. Ali pa vzemite dve kapsuli mletega ingverja vsake štiri ure na dan pred potovanjem in med njim. Proti jutranji slabosti na dan pojejte gram svežega ali kandiranega ingverja, lahko pa tudi večkrat na dan spijete skodelico ingverjevega čaja. Mleti ingver ni priporočljiv za nosečnice. In še pomemben namig - ingver je včasih učinkovitejši, če ga zaužijemo na prazen želodec.

Negazirane osvežilne pijače in bistri sadni sokovi

Ko nas muči trebušna gripa in nam je slabo, sladke pijače, na primer jabolčni ali grozdni sok, v majhnih količinah pomirjajo želodec in za silo nahranijo organizem. Hitro se absorbirajo v krvni obtok, ker pa ne vsebujejo balastnih snovi, ne aktivirajo želodčnih kislin in krčenja v črevesju. Najboljša blažilna pijača je kokosova voda, ne mleko, saj vsebuje veliko kalija. V tropskih krajih je znana prav kot zdravilo zoper slabost, pri nas jo lahko kupite že skorajda povsod.

Pijte jo v majhnih požirkih in ne preveč naenkrat. Če je pijača gazirana, jo odprite in počakajte, da mehurčki izhlapijo.

foto: Dreamstime

Sladoledi na vodni osnovi

Mrzla tekočina je tudi za nosečnico božji dar. Če želodec ne prenese nobene hrane, nadomestite izgubljeno tekočino in energijo z lizanjem zamrznjenega sadnega soka. Zamrznite ga sami, in sicer tako, da v modelčke za pripravo ledenih kock vlijete sok.

Nekaj manjših sadnih sladoledov na dan bo želodec pripravilo na obilnejše obroke. Ne jejte sladoleda z umetnim sladilom, saj ta včasih želodec še bolj obremeni.

foto: Dreamstime

Olive in limone

Olive in limona hitro izsušijo slino v ustih, kar blaži slabost. Kislina v limoni sproži v želodcu tvorbo bikarbonata, ki nevtralizira želodčno kislino in lajša napenjanje. Ko vam postane slabo, sesajte olivo ali v vročo oziroma toplo vodo stisnite limono in napitek počasi spijte.

foto: Dreamstime

Čiste, slane juhe

Piščančja in zelenjavna juha ter juha miso mirijo želodec in nas nasitijo. Skodelica juhe, ki jo lahko natočite kar v termos steklenico, vam bo teknila na vsaki dve uri.

Krekerji, opečenec in suhi žitni kosmiči

Suhi prigrizki vsrkajo slino v ustih, pa tudi nekaj kisline v želodcu. Mnoge nosečnice v prvih treh mesecih ne vstanejo iz postelje, dokler ne pojedo krekerja ali dveh. Večkrat na dan pojejte slan piškot ali opečenec.

Kamilični, melisni ali metin čaj

Znano je, da kamilice sproščajo mišice, tudi želodčne. Prav tako jih sprošča poprova meta, zato je čokolada z meto priljubljen posladek po večerji, mentol pa omrtviči stene želodca. Slabost, na primer po operaciji, blaži tudi olje poprove mete, ki ga nakapamo na krpo in ga nekajkrat vdihnemo.

Ves dan pijte majhne požirke čaja, ki bo lajšal slabost in vas preskrbel s tekočino.

Metini, mentolovi in limonini bomboni

Tudi bomboni so lahko zdravilo. Slabost blažijo celo pri bolnikih, ki jih zdravijo s kemoterapijo. Pojejte jih, kolikor vam jih srce poželi.

Prehranska dopolnila

Vitamin B6

Številne raziskave so pokazale, da vitamin B6 preprečuje jutranjo slabost, saj zavira delovanje hormonov, ki jo lahko povzročijo. Če ga jemljemo skupaj z ingverjem, je še učinkovitejši. Bodite pozorni, ker nekatera dopolnila z vitamini B lahko izzovejo slabost, zato jih vedno uživajte med obroki.

Privoščite si 25 miligramov vsakih 8 ur. Če ste noseči, se o količinah, večjih kot v multivitaminskih tabletah za nosečnice, posvetujte z ginekologom ali porodničarjem.

Prepovedana živila

Mastna hrana

Želodec dalj časa prebavlja živalske maščobe v mesu in mlečnih izdelkih, kar pomeni, da se v njem dlje časa zadržujejo prebavne kisline, ki lahko povzročijo slabost.

Zeleni čaj

Nekateri ljudje ne prenesejo zelenega čaja na prazen želodec. Če ste med njimi, čaj pijte med obroki, prehranskih dopolnil z zelenim čajem pa se izogibajte.

Dopolnila z železom

Ljudje, ki zaradi slabokrvnosti jemljejo dopolnila z železom, se pogosto pritožujejo, da jim je slabo. Če imate podobne težave, se z zdravnikom posvetujte vsaj o zmanjšanju odmerkov.

Preberite tudi: Omamno dišeča zdravilna vzpenjalka. Kliknite TUKAJ!

prejšnji članek
Nadiya Bychkova vnovič ločena od zaročenca
Svet slavnih
Nadiya Bychkova vnovič ločena od zaročenca
naslednji članek
Po boju za življenje končno priložnost za srečo
Svet slavnih
Po boju za življenje končno priložnost za srečo