Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ne zadušite ljubezni

14. 4. 2016; 03.30
Avtor: Ela Korošec/Fatalna
ne dusite ljubezni_ThinkstockPhotos-466481873

foto: Thinkstock

Za razmerje se je treba truditi, če želimo, da bo uspešno. Pa vendar včasih naš trud ni poplačan tako, kot bi si želeli.

Če tiste, ki jih ljubimo, premočno objamemo, jih lahko zadušimo. In tudi z najboljšimi nameni in dejanji lahko razmerje uničimo. Na načine, za katere ne bi pričakovali, da so lahko smrtonosni za ljubezen.

Včasih se nam zdi, da smo naredili vse prav, pa se nič ni izšlo tako, kot smo pričakovali. Pri tem seveda nikoli ne pomislimo, da morda tisto, kar se je nam zdelo prav, vendarle ni bilo najboljše in prav za našega partnerja ali razmerje. Vse prepogosto namreč pozabljamo, da klišejski vzorci delovanja v razmerju, kot nam jih zapovedujejo množični mediji in hollywoodska produkcija, niso standard v realnih razmerjih. Samo pomislite, kako bi se sami odzvali na to, da bi se partner pred vaš blok pripeljal v slogu Richarda Gera v Čednem dekletu. Verjetno bi vam bilo grozno nerodno, medtem ko ob tej sceni v filmu romantično vzdihujete. Ne glede na to, kako lepo nekatere geste zvenijo na papirju, jih resnična razmerja preprosto ne morejo prenesti. Da, obstajajo dejanja, s katerimi lahko nepričakovano uničite svoje razmerje, pravijo strokovnjaki za odnose.

Partnerja imate za najboljšega prijatelja

Da partner postane tudi vaš najboljši prijatelj, se zdi kot ultimativni ideal razmerja, a strokovnjaki pravijo, da to vendarle ni najbolj priporočljivo. Čeprav je dobro, da s partnerjem vzdržujeta tudi partnerski odnos, pa nikakor ni dobro, da partnerja dojemate kot enega in edinega zaveznika. Partner namreč ne more zapolniti vseh vlog v vašem življenju, ključno jabolko spora pa utegne biti preprosto dejstvo, da ženske in moški pač različno delujemo. Kadar se o naporni sodelavki potožite prijateljici, vas ta navadno posluša in sočustvuje z vami. To tudi potrebujete, ker ženske navadno o težavah tožimo zato, da se čustveno razbremenimo in najdemo podporo. Moški pa običajno težave izražajo zato, da za njih najdejo rešitev. Ko boste torej o tem istem potožili partnerju, ne boste dobili podpore in sočutja, ki ju potrebujete, ampak kup možnih rešitev, ki vam bodo pretežno dale občutek, da ste nesposobni in da je težava v vas. To pa lahko pripelje do prepirov. Seveda ne pravimo, da takšnih stvari ne smete deliti s partnerjem, nikakor pa partner ne sme biti vaš ednini zaupnik, ker utegne to ustvariti nenehna trenja v razmerju.

Zares se potrudite s presenečenji

Kako zelo ga imate radi, mu radi pokažete s kartami za koncert njegove najljubše skupine ali da mu prinesete šestorček njegovega najljubšega in redkega piva. S takšnimi presenečenji osrečite tudi sebe, saj je ni stvari, ki je zanj ne bi naredili. In čeprav je vse to lepo, sama definicija presenečenj predvideva, da so nepričakovana, kar posledično pomeni, da so tudi redka. Če pa ga s čim prijetnim presenetite vsak teden, se vajina zveza ne bo ravno okrepila. Nenehno izkazovanje pozornosti s presenečenji in darili namreč zna moškim dati občutek dušenja. Občutek, da so stisnjeni v kot in da vam morajo v odgovor pripraviti vzajemno presenečenje. Ker vas preprosto ne zmorejo dohajati, dobijo občutek nezadostnosti, nedoraslosti vlogi, kar pa lahko pripelje do razpada razmerja.

V spalnici ga postavljate na piedestal

Ženske vse preveč mislimo, da je treba moškemu nenehno pihati na ego, kadar gre za spolnost. Da je treba pretežno zadovoljiti njega in mu dajati občutek, da je najboljši, skratka, biti mora kralj v spalnici. Čeprav se vam v začetni fazi zaljubljenosti takšne bele laži še ne zdijo škodljive, pa sčasoma lahko pripeljejo do nezadovoljstva v razmerju. Na vaši strani zato, ker spolno niste zadovoljeni, na njegovi pa zato, ker se vse njegove ideje o tem, kako dober ljubimec je, nenadoma razblinijo. Pogovor o spolnosti in spolnih potrebah partnerjev mora biti že od samega začetka ena ključnih sestavin parov. Čeprav se nam morda v navalu zaljubljenosti zdi, da lahko prenesemo vse in da spolnost morda ni ključnega pomena, je vendarle ena bistvenih človekovih potreb, ki ji mora biti ustrezno zadoščeno, če hočemo uspešno razmerje.

Spodbujate ga k napredovanju

Želite mu najboljše, in ker veste, kako gara, tudi veste, kako zelo si zasluži napredovanje. Ko mu je vendarle ponujeno, ga pri tem veselo podpirate. S tem ni nič narobe. Utegne pa biti nekoliko težje, če mu napredovanja ni ponudil še nihče, vi pa mu (v dobri veri, seveda) ves čas prigovarjate, da bi se moral postaviti zase in zahtevati napredovanje. Zlasti kadar je sam popolnoma zadovoljen tam, kjer trenutno je. Čeprav je napredek v življenju vsakega posameznika pomemben in dobrodošel dogodek, pa mora priti ob pravem času in skladno s pogoji tistega, ki napreduje. Kakršno koli vsiljevanje in pritiski drugih, ki sicer mislijo in želijo dobro, se lahko kaj hitro sprevržejo v občutke nezadostnosti, nesposobnosti in neprimernosti. Ko torej svojega partnerja spodbujate, naj se poteguje za napredovanje, mu po tiho sporočate, naj bo boljši. Ker si ga vi želite boljšega. Kar pomeni, da trenutno ni dovolj dober.

Ves čas preživljata skupaj

Še prevečkrat smo videli ta scenarij: ko ženska začne razmerje z novim moškim, ves čas preživi z njim, povsem ločena od ostalega sveta pozabi na prijatelje, dokler se prej ali slej ne razide s partnerjem. Zakaj prej ali slej? Ker je v takšnem razmerju to preprosto neizogibno, pravijo strokovnjaki. Kot že rečeno, partnerja drug drugemu ne moreta izpolnjevati vseh življenjskih vlog. Prav tako ne smemo pustiti, da določen del naših življenj tako zelo prevzame vajeti, da povsem pozabimo in zanemarimo tudi druge plati svojega življenja in ne nazadnje tudi nas samih. Morda na začetku razmerja še gre, sčasoma pa bosta drug drugemu postala dolgočasna, če se ne bosta posvečala tudi samemu sebi. Razmerje bo postalo dolgočasno, ker ne bosta rasla, in ne bo vama ostalo drugega, kot da se za vedno poslovita.

Spoprijateljili ste se z njegovo mamo

Pregovorno naj bi bile tašče strah in trepet vseh nas, zato si tako zelo želimo, da bi se naši partnerji razumeli z našimi mamami. Tudi sami si prizadevate, da bi se spoprijateljili z drugo prav tako pomembno žensko v njegovem življenju, in ko vam to uspe, je treba jasno postaviti meje, če ne želite, da bi vaš odnos z njegovo mamo ogrozil vaše razmerje. Seveda mu je všeč, da se razumete z njegovo mamo, a se morate pri tem zavedati, da sta ne glede na družinske vezi vidva celota zase. Če boste z njegovo mamo tako dobra prijateljica, da si bosta zaupali marsikaj, ji nikar ne zaupajte vajinih osebnih stvari. Mama se bo kot mama čutila dolžno, da sinu svetuje, kadar bo od vas izvedela za določene težave oziroma podatke. Če boste z njo denimo delili podatek o tem, kolikšno najemnino plačujeta, se kaj hitro lahko zgodi, da bo mama svojega sina hotela prepričati, da si česa takega preprosto ne moreta privoščiti in da ne ravnata racionalno. Njemu to seveda ne bo všeč. Ne bo mu všeč, da med vama ni dovolj zaupnosti, četudi gre za njegovo mamo.

prejšnji članek
Seksi gospodinjska opravila
Življenjski slog
Seksi gospodinjska opravila
naslednji članek
Najpogostejša lepotna vprašanja
Moda&Lepota
Najpogostejša lepotna vprašanja
#obraziavenija
obraziavenija