zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Adijo, strupi v telesu!

14. 4. 2016; 05.00
Avtor: Mira Čirović/Fatalna
ThinkstockPhotos-470364754 (1)

foto: Thinkstock

Utrujenost, razdražljivost, nihanje energije, prebavne težave, tesnobnost, težave s kožo, dihali, hormonska neravnovesja, glivice. So vam simptomi znani?

Ko je črevesje preobremenjeno, postanejo črevesne resice preveč prepustne in skoznje v kri prehajajo strupi. Vse te strupe morajo iz telesa izločiti jetra, ki pa so kmalu zaradi obilice dela preobremenjena. Tako se strupi začnejo kopičiti v naših tkivih in organih. Z razstrupljanjem torej pomagamo telesu, da vse te strupe izloči in si tako hitreje opomore. Telo je sicer že samo opremljeno s sistemom čiščenja odpadnih in strupenih snovi, vendar je dandanes tako obremenjeno s strupi, da mu moramo pri čiščenju pomagati.

Previdnost ni odveč

Razstrupljanja se vedno lotite z nekaj previdnosti in se, še posebno če imate kakšno kronično bolezensko stanje ali kakšne druge zdravstvene težave, pred vsako takšno drastično spremembo prehranjevanja posvetujte z osebnim zdravnikom. Tudi če zdravnik odobri vaše načrte, pa se razstrupljanja lotite počasi in postopoma. Če spadate v skupino, ki se zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne sme lotiti razstrupljanja, se namesto tega posvetite uživanju čim bolj zdrave, nepredelane hrane in uravnoteženemu prehranjevanju.

Pred čiščenjem

- Razstrupljanja se moramo lotiti postopno.
- Vsaj štirinajst dni prej začnite opuščati prečiščene in predelane izdelke.
- Vsaj sedem dni prej začnite opuščati moko, gluten, sladkor, mlečne izdelke in meso.
- Vsaj sedem dni prej začnite vsak dan piti koprivni čaj.
- Ne pozabite na gibanje, vsak dan se vsaj za pol ure odpravite na sprehod.
- Tudi umirjanje je pomembno, saj med razstrupljanjem čistimo tudi svoje miselne, čustvene in vedenjske vzorce.

Post

Post postaja splošno znan način za čiščenje strupov, obenem pa je odlična metoda za povečanje odpornosti telesa proti boleznim, za povečanje telesne vzdržljivosti in uravnavanje telesne teže. Zagovorniki posta pravijo, da je ta tudi pot do lepe polti in napete kože. Zdravniki ga odsvetujejo sladkornim bolnikom, čezmerno oslabljenim ljudem, nosečnicam, doječim materam in hudo slabokrvnim ljudem. Med pravilno vodenim postom nismo v nevarnosti in ne čutimo lakote. Post ne pomeni stradanja, kot marsikdo zmotno misli. Čez dan moramo spiti vsaj tri litre razredčenega sadnega ali zelenjavnega soka. Najboljši so seveda sveže iztisnjeni sokovi iz neškropljenega sadja. Pijte tiste sokove, ki so vam najljubši in vam najbolj teknejo.

Čiščenje s superživili

Pri razstrupljanju so odlično pomagalo superživila, bogata s klorofilom. Spirulina, klorela, pšenična in ječmenova trava so pravo bogastvo klorofila. Alge in trave lahko uživate na več načinov: jih preprosto zmešate z vodo, naravnim sokom, jih dodate smutijem ali drugim jedem.

Čaji in prevretki

Z zeliščnimi čaji bomo pregnali marsikatero nevšečnost. Potrebni sta le vztrajnost in potrpežljivost. Večina čajev deluje diuretično, kar pomeni, da odvajajo vodo iz telesa, pospešujejo prebavo in želodčnim sokovom pomagajo prebavljati hrano. Ker pa je večina čajev diuretikov, moramo dnevno popiti tudi vsaj dva litra vode. Čaji so naravna pijača, ne vsebujejo sladkorja in ostalih ogljikovih hidratov, pospešujejo delovanje osrednjega živčevja in dihal ter tako krepijo umske in telesne moči, odpravljajo pa tudi utrujenost in pobitost. Če želimo, da imajo čaji zdravilni učinek, jih je treba piti brez vsakih dodatkov. Tako se bodo strupi hitreje in lažje izločili iz našega telesa.

Za pogumne: Blazinice za podplate

Spletna senzacija prihaja iz Japonske. Blazinice za podplate, ki naj bi telo čez noč očistile toksinov, lahko naredite sami. Da delujejo, naj bi dokazovale rjave lise, ki jih boste naslednji dan opazili na blazinicah. Čeprav je recept zelo priljubljen na spletu, ga v uredništvu še nismo preizkusili.

Potrebujete:
- 1 manjšo čebulo
- 2 stroka česna
- vodo
- gazo
- obliž
- debele nogavice

Čebulo in česen na drobno nasekljajte. Napolnite posodo z vodo, počakajte, da zavre, nato ji dodajte čebulo in česen. Pustite vreti 15 minut. Odstranite posodo z ognja in pustite, da se ohladi. Na gazo zlijte nekaj tekočine. Gazo namestite na sredino stopala in jo pritrdite z obližem. Nadenite si nogavice in jih na nogah pustite čez noč.

prejšnji članek
J. Lo: Plesalci so dobri ljubimci
Svet slavnih
J. Lo: Plesalci so dobri ljubimci
naslednji članek
Seksi gospodinjska opravila
Življenjski slog
Seksi gospodinjska opravila
#nasazenazenska
nasazenazenska