alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

Tjaša Vrečič VSE Odkrito.si

TJAŠA IZ KMETIJE - tako MIŠIČASTA je

pogacar Ekipa24.si

UF, KAKŠNA ZVERINA! Tadej Pogačar kot ga še ...

Moten urin neprijetnega vonja kaže na okužbo sečil
| T.D.

Moten urin neprijetnega vonja kaže na okužbo sečil

sečila, Dreamstime

Vsakdo, ki je prebolel okužbo sečil, vam bo povedal, da bi storil vse, da je ne bi še enkrat imel. Da, simptomi so velikokrat očitni, a kot pri vsem drugem jih tudi tu ljudje radi ignoriramo.

Okužba sečil se pojavi, ko bakterije pridejo v urin, potujejo po sečnici in nato v mehur. Po podatkih Urology Care Foundationa bo približno 60 odstotkov žensk in 12 odstotkov moških vsaj enkrat v življenju imelo okužbo sečil. Pravilna higiena in nega, brisanje od spredaj nazaj in ne obratno po odvajanju blata ter denimo odvajanje urina takoj po spolnem odnosu, je le nekaj načinov, kako lahko preprečimo pojav okužbe sečil. Žal so zaradi same anatomije ženske bolj nagnjene k tej vrsti okužb. Če sumite na okužbo sečil, ne odlašajte z obiskom zdravnika. Okužbe sečil so resnično boleče, zdravljenje pa je nasprotno – hitro in učinkovito. Zdravnik praviloma predpiše antibiotike, ki običajno v nekaj dneh odpravijo bakterijsko okužbo. Če se ta ne zdravi, se lahko razvijejo tudi resnejša stanja!

Pekoč občutek

Neprijeten pekoč občutek pri uriniranju je eden od simptomov okužbe sečil. Bolečine z uriniranjem, imenovane disurija, se lahko pojavijo v sečnici ali presredku, torej v območju, ki obdaja genitalije.

Potreba po nenehnem uriniranju

Bodite pozorni na to, kolikokrat na dan odidete na stranišče. Okužbe sečil po navadi spremlja pogosto uriniranje, pri katerem pa, kot že omenjeno, nista izključena bolečina in pekoč občutek.

Nenadzorovano uhajanje urina

Pri okužbi sečil se nemalokrat zgodi, da uhaja urin, saj ga bolniki ne morejo zadržati. Običajno lahko ljudje zadržujemo urin dovolj dolgo, da pridemo do kopalnice, saj smo preprosto navajeni, da ne moremo tega početi povsod in kadarkoli. Ko pride do okužbe, pa je ta nagon praktično neobvladljiv, saj se mišica, ki obkroža mehur, začne krčiti in začasno izgubi svojo prožnost.

Moten urin

Včasih se, še preden se razvijejo bolečine, pekoč občutek in vsi ostali simptomi, pojavi moten urin. Ta je sestavljen iz »odpadnih« in stranskih produktov, ki jih je naše telo odstranilo iz hrane, pijače in zdravil, ki jih zaužijemo skupaj z vodo, bakterijami, okoljskimi toksini in drugimi elementi. Motna barva urina je vsekakor lahko eden od simptomov okužbe sečil. A tukaj gre poudariti, da lahko veliko stvari spremeni barvo urina, vključno s tem, kar jemo in vnašamo vase, zato zdravniki pri tem poudarjajo, da so pri okužbi sečil značilni in mogoči majhni belkasti ostanki v urinu.

Močan, neprijeten vonj

Tudi za neprijeten vonj urina je lahko, kot v primeru motnosti, kriva hrana. Šparglji denimo velikokrat sprožijo neprijeten vonj urina, prav tako to naredijo nekatera zdravila. Če ne jemljemo in ne jemo ne enih ne drugih, lahko zaudarjanje urina kaže na okužbo sečil.

Bolečina v spodnjem delu trebuha ali hrbta

Vrsta bolečine, ki jo čutite, lahko kaže tudi na to, kje se je okužba zgodila. Bolečine v hrbtu in boku lahko kažejo na okužbo ledvic ali pielonefritis. Pritisk v medeničnem predelu ali spodnjem delu trebuha je simptom okužbe mehurja, znanega tudi kot cistitis.

Urin rdeče ali rožnate barve

Če opazite, da je urin obarvan z rožnato barvo, je lahko v njem prisotna kri, kar je vsekakor eden od simptomov okužbe sečil ali ledvičnih kamnov. Zavedajte se, da lahko to nakazuje tudi na resnejše, a redkejše zdravstvene težave, zato se obrnite na zdravnika takoj, ko v urinu opazite kri.