Jogurtova torta Prevčeve Julije foto: Mateja J. Potočnik
Julija Prevc je svojo prvo torto spekla, ko je bila stara enajst let. Namenjena je bila za pet let mlajšega bratca. »Bila je čista klasika, ki se ne more ponesrečiti: klasična nutellina torta z banano. Verjetno je bila dobra, jo je pa v vsakem primeru zmanjkalo v rekordnem času, glede na to, koliko nas je bilo doma,« se smeji Julija, ki je recept našla v mamini knjigi. V tistih časih je imela skoraj vsaka gospodinja zvezek, v katerega je zapisovala svoje najljubše recepte. V maminem je tudi jogurtova torta z gozdnimi sadeži, ki je tako dobra, da jo Julija z veseljem pripravlja še zdaj in jo je vključila celo v ponudbo svoje slaščičarne.
(pečemo v okroglem pekaču premera 20 centimetrov)
Sestavine
Za biskvit
- 2 jajci velikosti M (100 g)
- 12 g vaniljevega sladkorja
- 50 g sladkorja v prahu
- 20 g sončničnega olja
- 60 g gladke bele moke
Za sadni disk iz gozdnih sadežev
- 375 g zmrznjenih gozdnih sadežev
- 3 liste želatine
- sladkor po okusu
Za jogurtovo kremo
- 5 listov želatine
- 225 g navadnega čvrstega jogurta
- sok pol limone
- 250 g smetane za stepanje
- 100 g sladkorja v prahu
Jogurtova torta Prevčeve Julije
foto: Mateja J. Potočnik
Priprava
1. Sadni disk: pripravimo si okrogel model s snemljivim dnom ali silikonski model premera 18 centimetrov. V posodo za kuhanje stresemo zamrznjene gozdne sadeže in sladkor. Lahko dodamo malo vode. Ko se gozdni sadeži zmehčajo, jih s paličnim mešalnikom spasiramo v gladek pire. Po želji ga lahko precedimo. Medtem namočimo želatino v hladno vodo za deset minut. Ko je vse nared, želatino stopimo v sadnem pireju, a pazimo, da pire ne zavre. Končno zmes vlijemo v model, ki smo ga obložili s peki papirjem, ali v silikonski model. Sadni disk položimo v skrinjo za vsaj štiri ure.
2. Biskvit: pripravimo okrogel pekač premera 20 centimetrov. Namastimo ga in na dno položimo peki papir. Pečico predhodno segrejemo na 170 °C, nato pa se lotimo priprave biskvita. Jajca, vaniljev sladkor in sladkor v prahu stepamo na najvišji hitrosti približno 15 minut oziroma toliko časa, da se zmes podvoji in postane puhasta, nato zmanjšamo hitrost in dodamo olje, zatem pa na rahlo z lopatko primešamo presejano moko. Dobljeno zmes vlijemo v pekač in damo v pečico za 15 min.
3. Jogurtova krema: najprej namočimo želatino v hladno vodo vsaj za 10 minut. Med tem časom v posodi zmešamo jogurt, sladkor in limonin sok. Ko je želatina pripravljena, jo stopimo v kremi. Vse skupaj zmešamo v enotno zmes. Smetano stepemo in še to združimo v kremo. Dobljeno jogurtovo kremo razdelimo na dva dela.
4. Sestava torte: pripravimo si okrogel pekač premera 20, v katerega vstavimo acetatno folijo, če jo imamo, ni pa potrebno. Na dno pekača položimo biskvit, nato pa čez prelijemo polovico jogurtove kreme, za 10 minut položimo v skrinjo, da se krema začne trditi. Potem na sredino položimo sadni disk iz gozdnih sadežev, nato pa čez prelijemo preostanek jogurtove kreme. Torto postavimo v hladilnik vsaj za dve uri. Ko je pripravljena, jo po vrhu namažemo z marmelado iz gozdnih sadežev in okrasimo po navdihu.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2025, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.